Mesni

RIŽOTA S PIŠČANCEM, ZELENJAVO IN GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:psanc- 300 g piščančjega mesa
- 300 g riža
- čebula
- 200g korenja
- 200 g bučk
- 250 g gob šitake
- olje
- sol
- poper
- 2 – 3 dl jušne osnove
- parmezan
Zelenjavo, gobe in meso razrežemo na manjše koščke.
Na olju prepražimo čebulo in dodamo
zelenjavo, meso in gobe.
Zalijemo z jušno osnovo, solimo in popramo.
Dodamo riž in
kuhamo do mehkega. Ko je rižota kuhana, jo posujemo s parmezanom.


SVINSKI ZREZKI Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:
- 4 svinske (goveje, puranje…) zrezke
- 250 g gob šitake
- 2 dl jušne osnovezrezek- čebula
- česen
- timijan
- 1,5 dl belega vina
- 1 dl sladke smetane
- sol
- poper
Meso posolimo in natremo s timijanom ter opečemo z obeh strani. Meso poberemo iz posode in na maščobi popražimo nasekljano čebulo,
česen ter nekaj timijana.Dodamo gobe in
zalijemo z vinom.
Ko tekočina nekoliko povre dodamo smetano in meso. Kot prilogo lahko

serviramo pire krompir.

 

GOBOV GOLAŽ

Potrebujemo:
- 300 g čebule
- 100 g slanine
- 300 g svežih, na lističe narezanih gob gobe šitake, jurčki, lisičke,
  šampinjoni…

- 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
- kisla smetanagolaz
- sladka smetana
- peteršilj
- timijan
- majaron
- sol
- poper
- oljčno olje
- čili
Na olju prepražimo nasekljano čebulo, da porumeni. Odstavimo in dodamo slanino. Ko je
slanina lepo popečena, dodamo narezane gobice in jih pečemo nekaj minut. Zalijemo s sladko
in kislo smetano, pustimo, da se pokuha in dodamo začimbe. Kot priloga se odlično prileže
polenta.

PA DOBER TEK!