Vege

KROMPIRJEVA SOLATA Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:salata- 1 kg krompirja
- 250 g gob šitake
- peteršilj
- čebula
- sol
- oljčno olje
- poper

Krompir skuhamo v oblicah in ga olupimo. Gobe šitake operemo razrežemo klobuke na
trikotnike, dobro popečemo na oljčnem olju in potresemo po krompirju. Solimo, popopramo,
dodamo čebulo narezano na lističe ter dodamo peteršilj. Lahko ga uporabimo kot samostojno
jed ali dodatek k mesu.


BARVNA SOLATA Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:salata2
- 1 rdečo papriko
- 1 rumeno papriko
- 100– 200 g narezanega zelja
- 250 g gob šitake
- 1 dl jogurta
- 1 dl kisle smetane
- sol
- poper
- česen
- žlico gorčice
- 2 žlici kisa

Zelenjavo zrežemo na tanke rezine. Tudi gobe zrežemo na čim tanjše rezance
in jih surove
dodamo na zrezano zelenjavo. Posebej zmešamo preliv
(jogurt, kislo smetano, sol, poper,
česen gorčico in kis), ter prelijemo po solati.
Zraven se odlično poda kos črnega kruha.


MARINIRANE GOBE ŠITAKE

Potrebujemo:
- 500 g gob šitake
- čebula
- česen
- sol
- poper
- peteršilj
- kis, olje

Gobe zrežemo na tanjše rezine in jih blanširamo (damo v slan krop za 5 minut). Potem jih
odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Posebej zmešamo čebulo, česen, sol, poper, peteršilj,
kis in olje in prelijemo s pripravljeno marinado. V zaprti posodi jih za najmanj eno uro
postavimo v hladilnik.


REZANCI Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:makaroni
- 500 g gob šitake
- 2 stroka česna
- oljčno olje
- kisla smetana
- 100 g gorgonzole
- sol
- poper
- drobnjak
- rezanci

Gobe šitake očistimo in narežemo na lističe in jih pražimo na oljčnem olju. Solimo, popramo,
dodamo narezano gorgonzolo in 1-2 žlici kisle smetane. Dobro pokuhamo in z omako
prelijemo kuhane široke rezance. Potresemo z nasekljanim drobnjakom.


NADEVANE GOBE ŠITAKE

Potrebujemo:
- 500 g gob šitake
- peteršilj
- česen
- olje
- 150 g naribanega sira
- nekaj žlic kisle smetane
Gobe operemo odstranimo peclje in nekoliko izdolbemo sredico (da dobimo posodice).
Izdolbeno sredino in peclje popražimo na olju, solimo in dodamo sesekljan peteršilj. Posebej
zmešamo nariban sir in nekaj žlic kisle smetane, ter dodamo prepražene peclje. Maso
nadevamo v gobje klobuke. Položimo jih v pomaščeno posodo in damo v pečico ogreto na
200°C za dobrih 15 minut.


POLPETI IZ OVSENIH KOSMIČEV Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:balls- 500 g ovsenih
(lahko tudi drugih) kosmičev

- 30 g suhih gob šitake
- 1 jajce
- čebula
- česen
- peteršilj
- sol
- poper
- 5 – 6 dl mleka ali vode
- drobtine

Ovsene kosmiče in suhe gobe šitake namočimo v mleko (vodo) in pustimo stati,
da se
napijejo. Medtem na olivnem olju prepražimo čebulo. Namočene kosmiče
rahlo ožamemo,
dodamo prepraženo čebulo, strt česen, peteršilj, sol, poper in
jajce. Premešamo in če je masa
premokra dodamo drobtine po potrebi.
Oblikujemo polpete in jih popečemo v olju.
Zraven se
odlično poda solata.

KANELONI Z GOBAMI ŠITAKE IN MOZZARELO

Potrebujemo: v zavitek
- 12 palačink
- 500 g gob šitake
- 150 g Mozzarele
- čebula
- česen
- sol
- poper
- jajce
- drobtine
- olje
Na olju prepražimo čebulo, dodamo na lističe narezane gobe šitake, česen,
sol in poper. Nato
dodamo na koščke narezano »Mozzarelo«. Ko se sir raztopi
je masa pripravljena. Na
palačinke namažemo dobljeno maso, jih nato
prepognemo in zvijemo v kanelone. Povaljamo
v jajcu in drobtinah ter popečemo
z obeh strani.



OSVEŽILNA MAKARONOVA SOLATA (HLADNA)

Potrebujemo:
- 500 g kuhanih in ohlajenih makaronov
- 1 zelena paprika
- 1 rumena paprika
- 2 paradižnika
- 100 g gob šitake
- 5 žlic koruze
- olje
- sol
- kis
- majoneza
- kisla smetana

Vso zelenjavo narežemo na manjše koščke, da dobimo čimbolj pisano osnovo. Gobe šitake so
užitne tudi surove in jih prav tako narežemo na manjše koščke. Iz olja, kisa, soli žlice
majoneze in žlice kisle smetane pripravimo preliv. Zmešamo skupaj zelenjavo, makarone in
preliv. Solato damo za pol ure v hladilnik.


ŠPARGELJI Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:
- šopek špargljev / belušev
- 2 – 3 korenčki
- 250 g gob šitake
- olje
- ingver
- česen
- mlada čebula
- 2 dl jušne osnove
- sojina omaka
Čebulo in česen sesekljamo, korenček, gobe šitake in šparglje / beluše narežemo na koleščke.
V voku segrejemo olje in dodamo ingver, čebulo in česen, vse na hitro popražimo in dodamo
korenček, šparglje / beluše in gobe. Pražimo, zalijemo z jušno osnovo in dušimo do mehkega.
Kot prilogo lahko uporabimo riž ali testenine.


BLINI Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:
- 5 beljakov
- 1 rumenjak
- cca 1 dl vode
- 300 g pšenične polnozrnate moke
- začimba šitake
- ingver
- sol
- poper
- žafranika
- dve posodi za mešanje
Beljake stepemo v trd sneg. V drugi posodi zmešamo skupaj rumenjak, vodo, moko, začimbo
šitake, ingver ter sol in poper v gladko zmes. Tej masi počasi dodamo sneg. Pekač obložimo s
peki papirjem in z žlico oblikujemo okrogle bline. Pečico ogrejemo na 150°C in pečemo 20
minut. Jemo lahko tudi hladne.


BUREK Z GOBAMI ŠITAKE


Potrebujemo:
- zavoj listnatega testa
- 250 g skute
- 1 jajce
- 1 kg gob šitake
- čebula
- česen
- začimba iz gob šitake
- ingver
- sol
Gobe prepražimo na čebuli in dodamo ostale začimbe. Posebej zmešamo skuto in jajce. Testo
razvaljamo in namažemo z gobami in skuto. Zvijemo položimo v pekač in pečemo na 200°C
eno uro.


ČEBULNA PITA Z GOBAMI ŠITAKE

Potrebujemo:
- 250 g moke
- kvas
- 1-2 dl vode
- sol
- 500 g gob šitake
- čebulo
- 100 g kaper
- sol
- začimbe (bazilika, žafranika, koriander)
Pripravimo kvašeno testo (kot za pico) in pustimo vzhajati 15 minut. Medtem ko testo vzhaja,
pripravimo mešanico za nadev. Gobe šitake prepražimo na čebuli, dodamo kapre, solimo in
začinimo. Vzhajano testo oblikujemo po modelu za pite in tako oblikovano 'posodo'
napolnimo z gobami. V pečici pečemo 45 minut na temperaturi 160°C. Pita je okusna tudi
hladna.


TESTENINE ALI CMOKI V ŠITAKE OMAKI

Potrebujemo:
- 250 g svežih gob šitake
- 2 žlici surovega masla
- žlica moke
- sol, poper
- 1/2l juhe ali vode
- smetana
- peteršilj
- začimbe po okusu
Oprane in odcejene sveže gobe šitake narežemo na manjše koščke. Na maslu popražimo
čebulo, ji dodamo gobe in vse skupaj še enkrat popražimo. Začinimo s soljo in poprom.
Dodamo smetano in peteršilj. S tako pripravljeno omako prelijemo testenine ali cmoke.


GOBE ŠITAKE NA ŽARU

Potrebujemo sveže klobuke gob šitake. Klobuke ali večje rezine klobukov namažemo z
olivnim oljem, posolimo in popečemo na obeh straneh na žaru. Odlične so, če jim na koncu
dodamo tanko rezino sira in pustimo nad ognjem toliko časa, da se sir raztopi.

PA DOBER TEK!